CWC Fishing Team: Blog

Tuesday, December 18, 2012

Megaflundror & Stortorskar!Så var det dags att summera ihop säsongen 2012!

Mitt fiske började i februari efter stor torsk när skreifisken kom in. Utrustningen som jag använde var en BFT Black Thunder V10 som var laddad med Strike Wire Multi Color 0,36mm. Det är mycket viktigt att veta vilket djup man fiskar på när man fiskar efter skrei då de största torskarna simmar överst i mellan vattnet. Med hjälp av Strike Wire Multi Color som är färgad var 10:e meter, och med en svart markering var 5:e meter vet jag exakt vilket djup jag fiskar på.

Jag har använt mig av två olika BFT spön under året. BFT Sea Jigging 5.8 fot -450 gram är ett kortare och styvare spö som gör att man orkar pumpa upp torsk efter torsk utan att köra slut sig totalt. BFT BlueWater Halibut 7 fot -20lb är ett spö med mycket hög känslighet vilket gör att du känner minsta lilla pet på jiggen och därför klart roligare att fiska med. Detta spö har en grym ryggrad som verkligen ger lyftkraft. BFT Halibut är försedd med American Tackles lätta och starka ringar.

Min största torsk detta år blev 32,5 kg, vilket var min andra över 30 kg. Den fightade jag med mitt BFT Sea Jigging spö och en BFT Black Thunder V10 rulle som var laddad med Strike Wire Multi Color 0,36mm. Att jag kör med en Black Thunder V10 och inte en V12 har helt enkelt med att jag gillar att köra med så små och lätta rullar som möjligt. Du får helt enkelt mer känsla!

Så kom vi in i maj månad och fisket som jag verkligen brinner för började. Jakten på den mytomspunna hälleflundran! Här kör jag med tre olika spön, men skulle jag välja ett av dessa så är valet solklart; BFT BlueWater Halibut, spöet som har allt! När man fiskar med detta spö så känner man faktiskt allt, vilket är en klar fördel när man fiskar hälleflundra då den många gånger är riktigt försiktig i sina attacker och ofta bara går fram och puttar lite på jiggen. Har man då ett för långt och styvt spö så är chansen stor att man inte märker hugget. Spöet är av allra högsta kvalité från klinga till ringar.

När jag har metat hälleflundra med dött bete så har jag testat BFT BlueWater Sea Strike 7 fot -20 lb. Klingan har mer hel action och är riktigt följsamt. Sea Strike har även en ryggrad som klarar riktigt stora fiskar! Men jag lämnar aldrig mitt Sea Jigging spö hemma för när man vevat jiggen upp och ner många gånger så är det riktigt skönt att byta till ett kortare och något styvare spö som gör att man orkar jobba timme ut och timme in.

Min största hälleflundra i år blev 70 kg (170 cm) och den fajtade jag med mitt BFT Sea Jigging spö och BFT Black Thunder V10 och Strike Wire Multi Color 0,36mm. Skulle jag tvingas att välja ett spö och en rulle till mitt havsfiske så hade valet blivit BFT BlueWater Halibut med en V12:a då det går mer lina på den om man vill fiska lite på djupet. Om man bara skall jaga hälleflundra och torsk så hade jag kört med en V10:a, då denna väger mindre och man fiskar oftast inte djupare än 100 meter. Så när ni går in till ert lokala sportfiske butik, glöm inte att känna på BFT BlueWater serien. Det är en grym serie av havsfiskespön.

Glöm inte säkerheten! Givetvis så använder jag alltid torrdräkter från Ursuit och det som glädjer mig lite extra är det faktum att fler och fler av våra gäster börjar tänka på säkerheten. För om olyckan skulle vara framme så har man en betydligt större chans att överleva i det kalla vattnet, även att få chansen att bada med sin dröm kveite är inte heller helt fel! Kommer ni upp till mig i Havöysund och Ni skulle vilja prova bada med en Ursuit så ta bara kontakt så får ni prova min!

Sist min inte minst så installerade vi ett Humminbird ekolod i guidebåten och jag blev riktigt positivt överraskad när jag faktiskt kunde se hälleflundran på botten, skall bli grymt kul att få testa detta vidare under 2013, ser riktigt lovande ut. Vi ses där ute! För mer info gå in på nordic-sea-angling.se

Ulf Hugsén, CWC Fishing Team
No comments: