CWC Fishing Team: Blog

Thursday, June 4, 2015

En magisk fiskedag!!

I förrgår hade jag mitt livs fiske, en dag jag aldrig kommer att glömma!! Det kändes helt magiskt och overkligt! 
Jag ska berätta allt från början hur den här dagen gick till. För några veckor sen frågade en fransk journalist som heter David Gauduchon om jag var intresserad av att han skulle skriva ett reportage om mig till en fransk fisketidning som heter La Pêche et les poissons magazine och jag tyckte det lät spännande så jag sa självklart ja. Vi bestämde då att han skulle följa med mig en dag ut på Sibbofjärden nästa gång han skulle komma hit. Den kraftiga blåsten har i år satt käppar i hjulen för fisket och just dom dagar han skulle vara här såg det extremt blåsigt ut så det verkade först som vi inte skulle ha möjlighet att komma ut nåt innan han var tvungen att åka hem. Men jag såg en viss chans i förrgår då det skulle vara lite vind på morgonen men tillta hela förmiddagen och sen vara typ storm kl.13, men vi skulle få några timmar på oss. Jag sa till honom att vi kunde ses kl.7 och ville vara där i god tid och hinna åka en sväng och reka lite innan han kom med. Jag hade bestämt mig för att åka hemifrån kl.2 på natten eftersom resan skulle ta flera timmar. Jag lade mig tidigt för att hinna sova ett tag, men det var helt omöjligt att somna. När klockan var 0.30 gick jag upp och gjorde mig i ordning och åkte iväg. Det bästa med att åka på natten var att Essingeleden var så tom så det ekade. Annars har det varit ganska jobbigt att åka där med båt under rusningstrafik. 
När jag kom  fram strax före kl.5 så kände jag mig trött men väldigt taggad. Fick bråttom när jag såg att det var helt spegelblankt på fjärden för det tillhör inte vanligheterna nu för tiden. Jag packade i mina saker och gjorde klart allt och backade sen ner båten i vattnet. Då såg jag nåt jag hade glömt och fick panik!! Jag hade inte tagit bort spännbanden på sidorna i bak och jag får inte i båten när dom sitter kvar. I vanliga fall hade jag kunnat köra upp och ta bort dom men grejen är att vid Sibbo är det en brant naturramp och jag kan få ner båten med min bil men det finns ingen chans att jag kan köra upp den. Då måste man ha fyrhjulsdrift! Jag blev så irriterad på mig själv, hur jag kunde vara så klantig! Funderade på vad jag skulle göra och tänkte först skära av spännbanden, men hade ingen kniv så det var bara att glömma. Det enda alternativet var att klä av mig och bada. Eftersom det är en väldigt brant ramp och det var ganska djupt där spännbanden satt på trailern, blev det ett riktigt morgondopp!! 13 grader i vattnet, men det kändes knappt eftersom jag var så arg på mig själv och funderade på hur den här dagen skulle bli med denna start! Nu i efterhand kan jag ju verkligen skratta åt hur den började för det kanske var det där kalla morgondoppet som fick mig att vakna och bli alert resten av dagen :)
Jag kom i alla fall ut till slut och åkte och kikade lite på ett ställe som jag hade tänkt att vi skulle börja på. Hittade några bättre fiskar men dom verkade inte alls på hugget då. Jag testade lite olika typer av släpp och triggningar och efter ett tag kändes det att jag hade kommit på vad som funkade den här dagen. Fick en nylekt gös på 6.8 kg, 91 cm och tappade sen två stycken. Kände då att jag hade koll på läget och även om jag såg större fiskar så var det dumt att fiska på dom innan David var med. Dom fick vänta :)
Jag åkte in och hämtade David och åkte tillbaka där jag hade sett fina ekon. Det tog en stund innan jag hittade fiskarna jag sett tidigare eftersom dom inte stod kvar. När jag väl hittade dom, provade jag att släppa jiggen med den teknik jag hade märkt funkade och det högg brutalt!! Jag kände direkt att det var en större fisk och sa till David "It´s a big one"!! Han fotade som en galning under drillningen och när jag hade fått den i håven så bara tittade vi på varann och skrattade. Vi kunde inte fatta vilken rivstart det blev!! Efter vägning och mätning så visade den sig vara 8.3 kg, 91 cm.Efter den starten kändes det som att jag verkligen kunde slappna av. Det är lätt sätta stor press på sig när man har en reporter i båten så det var fantastiskt att det började på det här sättet! :)
Efter att jag släppt tillbaka gösen hade det börjat blåsa mycket mer än tidigare. Som vanligt hade SMHI fel, men jag hade bestämt mig för att inte bry mig om blåsten. Jag fortsatte att leta där fiskarna stått tidigare, men nu var det väldigt tomt och dom få fiskar jag såg stod väldigt högt upp i vattnet i vågbubblorna. Men med min erfarenhet av Sibbofjärden har jag lärt mig vart fiskarna brukar förflytta sig när det blir en viss vind, så jag sade till David att vi skulle åka till ett annat område där det var 6-8 meter djupt. När vi kom dit hittade jag fisk men inte den storlek jag ville ha. Jag hade bestämt mig för att vara väldigt kräsen den här dagen och inte slösa tid på mindre fisk med tanke på att vi inte skulle ha så många timmar att fiska på innan stormen kom. Jag åkte runt och letade och förklarade för David vad det var jag såg på lodet och han var fascinerad eftersom han aldrig hade varit med på sånt här fiske förut. Efter ett tag hittade jag ett riktigt fint eko och eftersom fisken inte stod still, var det tufft att få träff på den i blåsten. När den väl kom under givaren släppte jag ner jiggen och den här fisken var väldigt tveksam. Först gjorde den ingen reaktion, men jag rattade och backade och höll mig över fisken och hoppades att den skulle vakna till nån gång. Till slut såg jag hur fisken började reagera. Den simmade långsamt upp och gjorde sen ett tokryck mot jiggen och jag kände ett brutalt hugg! Jag sa direkt till David att jag trodde den här var större än den förra och när den kom upp till ytan såg vi att det stämde. 9 kg, 95 cm var den och glädjen var total, hade inte vågat tro att jag skulle få en ännu större än den första gösen.När David fotat klart och jag släppt tillbaka gösen, satte vi oss ner och bara pustade ut och visste inte riktigt vad vi skulle säga :) 
Jag började sen köra igen och under tiden som vi höll på med 9 kilos-gösen så hade jag sneglat lite på lodet och såg då att vi drev över ett fint eko och tänkte att när vi var klara med gösen så skulle jag köra tillbaka i samma spår som vi hade driftat med vinden och se om jag kunde hitta på den igen. David tog fram en macka och sa med ett leende "Don´t catch big zander now because I am going to eat my sandwich now". Precis då hade jag skymtat ett finare eko ungefär där jag hade sett ekot när vi driftade så jag sa till honom "I can´t promise you that" och så skrattade jag. Jag hittade fisken och släppte jiggen och den här fisken följde med jiggen aggressivt fast jag vevade ganska snabbt och den högg 2 meter under ytan och det blev en riktigt tuff och kul kamp eftersom den bara vände och linan sprutade ur rullen!! Den var otroligt stark och i och med att vi driftade ganska snabbt i vinden så kändes det ännu tyngre. När den kom upp till ytan såg vi att den förmodligen var ännu större än den förra, men jag upptäckte att den satt väldigt dåligt med bara en krok och vinden gjorde att gösen drogs bort ifrån båten. Jag tänkte att jag tar det lugnt och försöker hålla den under ytan och vänta tills den gör en rusning mot båten och då håva den. Det tog nån minut, men sen gjorde den en kraftig rusning rakt mot båten och jag fick försöka styra bort den så den inte skulle simma in i givaren. Till slut fick jag den i bra håvläge och när den äntligen var i håven så jublade vi och kunde inte låta bli att skratta eftersom det kändes overkligt! :) Det visade sig att den var större än förra, 9.3 kg och 97 cm!!Jag bestämde mig sen för att åka mot ett område som jag aldrig hade testat men trott på. Jag sökte i ganska raskt tempo för att se om det stod några fiskar där och till och börja med hittade jag bara mindre fiskar men efter ett tag såg jag en större fisk på structurescan och svängde runt för att se hur stor den verkligen var. Den såg fin ut och jag fick efter mycket rattande och växlande till slut träff och den högg nästan direkt. David satt och skakade på huvudet och sa "unbelievable" och jag sa att det kändes som en fin gös igen. Det visade sig vara en gös på 8.1 kg, 95 cm och ännu en 8+ kändes helt otroligt!


 Jag körde sen vidare i rask takt och hittade ett liknande eko. Jag fick kämpa länge innan jag fick träff på den eftersom fisken simmade. När jag väl fick träff, släppte jag snabbt och aggressivt ner jiggen mot fisken eftersom jag kände att jag bara hade nån sekund på mig. Jag hoppades att den skulle hinna se jiggen och det gjorde den, men den högg inte direkt utan hängde sakta med, men ett tokryck triggade igång den. Då smällde det på! Det var en gös på 8kg, 90 cm och det betydde den 5:e gösen på 8 kg och uppåt, helt otroligt!!
Jag kände bara att det här kommer jag aldrig mer att få uppleva och njöt verkligen av stunden. Snacka om bra tajming att ha sitt livs fiske när man har en reporter med sig som förevigar den här dagen på bästa sätt! :)
Det hade börjat blåsa rejält. Det stämde att stormbyarna skulle komma kl.13, men jag hade svårt att sluta och sa till David att jag skulle hitta en fin fisk till. Sen skulle vi ge oss. Jag letade ett tag och hittade ett eko som kändes bra och fick kämpa i 20 minuter innan jag äntligen fick träff på den. Det tog en stund innan den reagerade och jag kämpade mig kvar över den. Till slut ville den hugga och avslutningen på den här fantastiska dagen blev en gös på. 7.4 kg och 94 cm, en nylekt långsmal gös. 


Vi åkte sen in och tog upp båten. Det kändes som om jag flög hem på motorvägen trots att jag egentligen var jättetrött eftersom jag inte sovit en blund. Det här var det häftigaste gösfisket jag varit med om och det enda som egentligen fattades var att jag hade fått en 10+ också. Då skulle jag ha hoppat i och badat igen!!2 comments:

Anonymous said...

Ha, Ha Ha!
Helt fantastiskt, rent jävla otroligt... GRATTIS!
/Anders

Anonymous said...

Nice blog